Een nieuw dorpsplein, het hart van Middelrode

inwonersinitiatief

Om de leefbaarheid van het dorp een nieuwe impuls te geven, hebben de parochie, het dorpshuis, de lokale horeca en de inwoners het initiatief genomen voor de herinrichting van het dorpsplein. De gemeente heeft de plannen omarmd, maar de regie is in handen geweest van de initiatiefnemers van dit bijzondere project.

Het plein ligt gesitueerd aan de historische Driezeeg. Een rommelig plein waar verschillende wegen samenkomen. Er liggen onduidelijke parkeerplaatsen en er zijn loze ruimten. Het dorpshuis en de kerk liggen naast het plein in een verhard gedeelte en maken geen onderdeel uit van het plein.

een dorpsplein

In de nieuwe inrichting is het plein één samenhangende ruimte. De kerk, het dorpshuis De MoerKoal en de karakteristieke groene ruimte zijn onderdeel van het plein. De bestaande bomen zijn opgenomen in het nieuwe ontwerp en er is een duidelijk herkenbare structuur van parkeren en rijwegen.

Het plein is georiënteerd op de kerk. De kerk heeft een eigen bordes gekregen aan het plein. Ook het dorpshuis De Moerkoal ligt nu met een terraszone aan het plein. Op deze wijze ontstaan er duidelijke pleinwanden die het dorpse karakter uitdragen.

boombank

De bestaand rode beuk is een echte blikvanger. Rondom de grote oude beuk is een houten boombank geplaatst enerzijds voor de bescherming van de boom tegen het verkeer, maar vooral als een fijne plek om even samen te komen op het dorpsplein.

Met de herinrichting is het plein nu een aangename ruimte geworden voor de dorpsactiviteiten die er plaatsvinden, zoals de weekmarkt, de kermis en het evenement ‘Zingen onder de Boom’.

Opdracht
ontwerp, beplantingsplan, esthetisch supervisor
Opdrachtgever
Dorpshuis de Moerkoal, Parochie Heilige Augustinus, Gemeente Sint Michielsgestel
Ontwerp
2017
Realisatie
2018