Sint Jansplein Waalwijk

Respect voor de kerk

Het Sint Jansplein is een verhoogd plein met drie duidelijke pleinwanden. Een daarvan is de markante Sint Janskerk kerkgebouw; een rijksmonument.

De Sint-Janskerk is vanaf de Wilhelminastraat goed zichtbaar. De opgetilde appartementengebouwen aan weerszijden van het plein sturen je blik naar de kerk. Om dit beeld verder te versterken is het plein open en transparant gehouden, waarbij de noord-zuid belijning in de bestrating zorgdraagt voor een ruimtelijke ondersteuning.

Een spel van harde en zachte materialen geeft het plein haar aangename uitstraling. De schuin hellende vlakken met siergrassen zorgen ervoor dat de kerk altijd een groen aanzicht heeft.

Plein is daktuin

Het plein is gelegen op het dak van de onderliggende parkeergarage. Door het spel tussen de gras- en bestratingsvlakken biedt het plein de bewoners van de aanliggende appartementen een afwisselend beeld. Even heerlijk genieten op je eigen balkon of wellicht op één van de vele banken op het plein.

Maar ook echt een functioneel plein

In het plein zijn vele gewenste functies samengekomen tot één geheel. Niet alleen is het plein een groen voorportaal van de kerk, het is ook een tuin voor bewoners en winkeliers, een plek om even tot rust te komen, maar ook een mooie openbare doorgang tussen theater de Leest en het centrum van Waalwijk.

Opdracht
ontwerp, ontwerp+, bestekscontrole, esthetische uitvoeringsbegeleiding
Opdrachtgever
Bedaux de Brouwer Architecten icm Gemeente Waalwijk
Ontwerp
2006-2008
Realisatie
2008 - 2010