Oever Zwaanse brug Boxtel

Dommel door Boxtel

De Dommel in Boxtel heeft, over een lengte van 7 kilometer, het profiel van een natuurlijke laaglandbeek gekregen. Naast ruimte voor water, is er ook ruimte voor mens en natuur. Een van de oevers bij de centrumpassage is door ek stedenbouw | landschap voorzien van een nieuwe inrichting. Tegelijkertijd vierde Waterschap De Dommel met dit project haar 150-jarig bestaan.

Contact met het water

Deze oever in het centrum van Boxtel is een eerste moment om vanuit het dorp in contact te komen met het water en de Dommel echt te beleven. De oever is voorzien van een brede trappartij van natuursteen. Een lang, zwevend plateau, net boven het waterniveau, biedt mensen de mogelijkheid om een stukje te wandelen langs de Dommel, maar ook om op een van de zitbanken lekker te genieten van het water. De grote, monumentale Platanen geven een aangenaam lichtspel op het water.

De oever is tevens een toegangspoort vanaf het water naar het centrum van Boxtel. De oever is voorzien van een aanlegsteiger voor kano’s. Toeristen kunnen het water verlaten voor een heerlijke versnapering om vervolgens hun weg over de Dommel te vervolgen.

Met het 150 jarig bestaan van Waterschap De Dommel in 2013 trok een optocht voorbij over het water. De aanlegsteiger-zitplek diende als tribune voor ruim 200 mensen.

Ecologische verbinding

De inrichting van de oever heeft ook zeker een natuurlijke uitstraling gekregen die past bij de Dommel. Dit is zichtbaar door de bestaande monumentale platanen en de nieuwe beplanting te integreren in het ontwerp. Er zijn ook verborgen passages; de zitbanken herbergen faunapassages zodat dieren veilig deze oever in het centrum kunnen passeren.

Opdracht
ontwerp, esthetische uitvoeringsbegeleiding, beplantingsplan
Opdrachtgever
Waterschap de Dommel
Ontwerp
2011
Realisatie
2013
In samenwerking met
Anne Laansma