Kasteelplein Stapelen Boxtel

Religieus erfgoed

De binnenplaats van kasteel Stapelen vormt het middelpunt van het kasteel dat in verbinding staat met alle ruimtes in en om het kasteel, waaronder de kapel, de ridderzaal, de appartementen waar de Paters Assumptionisten wonen. In het kader van het 100 jarig verblijf op kasteel Stapelen in 2015 van de Paters Assumptionisten is de binnenplaats opnieuw ingericht. Het ontwerp voor de cour is bijzonder omdat het geïnspireerd is op een religieus erfgoed, de betekenis alledaags is en de uitvoering eigentijds is.

Het pad van bezinning

Er is gekozen voor een ingetogen plein met een labyrint uitgevoerd in hagen en voorzien van een natuurstenen rand. Het patroon van het stenen vloerlabyrint in de Kathedraal van Chartres is hiervoor de inspiratie geweest. Een labyrint staat van oudsher in de religie symbool voor het pad van bezinning. Een labyrint kent één ingang en leidt je dan vervolgens naar het centrum van het labyrint; je vindt altijd je weg. Het pad dat je bewandelt dient voor gebed, meditatie of berouw, en is een plek voor vrede en rust. De vier grondspots markeren de Noord-Zuid coördinaten van een kompas zodat de lopers de juiste koers volgen op het pad van bezinning.

Historische as, van kerk naar kasteel

In het centrum van het labyrint ligt een gedenksteen met het logo van de Paters Assumptionisten en de tekst “wie mij volgt dwaalt niet rond in de duisternis”. Deze gedenksteen maakt onderdeel uit van een reeks gedenkstenen op de historische as in Boxtel. Door de gedenksteen te verplaatsen naar het centrum van het labyrint/ het middelpunt van het kasteel, is de historische as, van kerk naar kasteel, afgemaakt.

Opdracht
ontwerp, aanbesteding, uitvoeringsbegeleiding
Opdrachtgever
Paters Assumptionisten
Ontwerp
2011 - 2012
Realisatie
2012
met medewerking van
Wim Geukemeijer (civieltechnisch adviseur)